Jedilniki

SESTAVA JEDI

* “Veseli kruhki” so sestavljeni iz francoske štruce, salame, sira, raznovrstne zelenjave. Iz teh sestavin, si otrok lahko poljubno sestavi svoj veseli kruhek.
* Ribji namaz z mascarponom je sestavljen iz sira mascarpone, tune, skuš, sardin, jajc in kislih kumaric.
* Bananin napitek pripravimo iz banan in navadnega jogurta.
* Mesna štruca je pripravljena iz mletega govejega mesa in sveže zelenjave.
* Bakalca, boranja, ješprenčkova mešanica, ješprenov golaž, segedin vsebujejo svinjsko meso
* Bograč – poleg telečjega, tudi svinjsko meso
* Pohorski pisker – teletina, junčje in svinjsko meso
* Čufte, polnjene paprike – mešano mleto meso
* Mesno zelenjavni namaz – vsebuje pariško salamo
* Milanska omaka, carbonara omaka, zeljni narastek z vlivanci – šunka
* Bolonjska / mesna omaka, lazanja, musaka, mesna štruca, popečeno zelje po prekmursko – goveje mleto meso
* Ričota – piščančje meso, če ne piše drugače

LOKALNI DOBAVITELJI
Veliko pozornosti namenimo nabavi kvalitetnih živil. Z izpeljavo ponovnega postopka JN za prehrano za obdobje od 2020 do 2022 smo povabili / pridobili  k sodelovanju 16 lokalnih dobaviteljev. Dobavljali nam bodo domače kislo zelje, kislo repo, zelje glave, čebulo, česen, sezonsko solato, krompir, korenje, bučke, buče, papriko, paradižnik, šparglje, med, jabolka, hruške, jagode, slive, češnje, jabolčne krhlje, bio jabolčni sok in bio jabolčni kis, domače marmelade, repično olje, jajca, sveže skutne štruklje z različnimi dodatki – borovnice, orehi, bela čokolada. Pridobili smo tudi lokalnega dobavitelja za BIO mlevske izdelke (bio ješprenj, bio ajdova kaša, bio prosena kaša, bio ajdova in koruzna moka, bio ovseni kosmiči, bio pirin riž, bio pirin, koruzni in pšenični zdrob) ter za domače mlevske izdelke (svedrčki, jušni rezanci, ribana kaša in zakuha – zvezdice). Sodelovali bomo tudi z lokalnimi kmetijami, od katerih bomo lahko kupovali domače mleko, skuto, sadno skuto, navadne in sadne jogurte, maslo, kislo in sladko smetano, mladi sir in polnomastni sir.
(Več o načrtovanju prehrane si preberite v zavihku prehrana, načrtovanje prehrane).

 

 

 

 

 

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST

Na podlagi Uredbe 1169/2011/EU vas obveščamo, da v Vrtcu Tržič v centralni kuhinji pripravljamo hrano za zdravo populacijo. Hkrati na podlagi zdravniških potrdil pripravljamo hrano tudi za dietne obroke.

Naša prehrana vsebuje zakonsko regulirane alergene.

 

ALERGEN ŽIVILO, JED,  KI VSEBUJE ALERGENE
Žita, ki vsebujejo gluten kruh, pekovsko pecivo, biskviti, keksi, omake, juhe, cmoki, panirano meso in ribe
Jajca in proizvodi iz njih namazi, testenine, zakuhe, prežganka, panirano meso in ribe, štruklji, cmoki, keksi
Ribe in proizvodi iz njih namazi, worchester omaka
Zrnje soje in proizvodi iz njega kruh, pekovsko pecivo, cmoki, keksi
Mleko in mlečni proizvodi mleko, jogurti, skute, siri, smetana, sirni namazi, pudingi, cmoki, štruklji, biskviti, omake, keksi, maslo, margarina
Oreški štruklji, biskviti, keksi
Listna zelena in proizvodi iz nje ješprenj, enolončnice, juhe, pasulj, omake
Gorčično seme in proizvodi iz njega goveje, junčje meso v omaki, stroganov, namazi
Sezamovo seme in proizvodi iz njega kruh, pekovsko pecivo
Žveplov dioksid in sulfiti suho sadje
Volčji bob in proizvodi iz njega kruh, pekovsko pecivo
KAJ POLNI NAŠE ŽELODČKE?
Dostopnost