Jedilniki

V Vrtcu Tržič jemo zdravo
Suzana Smolej, organizator prehrane v Vrtcu Tržič

Slovenija ima zastavljen in zakonsko določen cilj podnebne nevtralnosti do leta 2025. Za izpolnitev tega cilja je potrebno zmanjševanje toplogrednih plinov v vseh sektorjih, kar bo možno skozi ukrepanje celotne družbe. Del odgovornosti mora prevzeti tudi prehranska politika, tako da celostna obravnava prehranske politike ne vključuje le vidika zdravja in samozadostnosti, temveč tudi vidik okoljske in podnebne trajnosti. Zmanjšanje emisij, ki izhajajo iz kmetijstva, lahko dosežemo s spremembo prehranskih vzorcev in s tem naših prehranjevalnih navad.
Vrtec Tržič se je priključil projektu zdrave in trajnostne prehrane, ki se je pričel z dvodnevnim usposabljanjem kuharjev. V prehrano bomo vključili nekatere nove jedi, ki smo jih spoznali v projektu, in bodo tudi na jedilniku obarvane zeleno.
Prav tako bodo kmalu v veljavi nove Smernice za načrtovanje obrokov v vrtcu in šoli. Preko usmeritev in navodil nam bodo omogočile sestavo obrokov v povezavi s priporočeno pogostostjo vključevanja posameznih skupin živil v obroke in porcijskimi normativi za odmerjanje hrane.
V Vrtcu Tržič sledimo trenutno veljavnim smernicam. Z izdajo novih se bomo v čim večji meri približali novostim ter v naše jedilnike vnesli nekaj sprememb. Kot nam svetujejo, se bomo v celoti izogibali visoko predelanim živilom, kot so topljeni sirčki, sirupi, sladke pijače, ojačevalci okusov, komercialne sladice (bomboni, rogljički, torte …), bomo pa v prehrano vključili še več stročnic in kaš.
Ves čas si prizadevamo, da s kakovostnimi osnovnimi živili zagotavljamo zdravju koristno in kakovostno prehrano v vrtcu. Naši kuharji obroke skrbno pripravljajo, skupaj s strokovnimi delavci pa zagotavljamo dobre pogoje za otrokov telesni in duševni razvoj.

SESTAVA JEDI
* “Veseli kruhki” so sestavljeni iz francoske štruce, salame, sira, raznovrstne zelenjave. Iz teh sestavin, si otrok lahko poljubno sestavi svoj veseli kruhek.
* Ribji namaz z mascarponom je sestavljen iz sira mascarpone, tune, skuš, sardin, jajc in kislih kumaric.
* Bananin napitek pripravimo iz banan in navadnega jogurta.
* Mesna štruca je pripravljena iz mletega govejega mesa in sveže zelenjave.
* Boranja, ješprenčkova mešanica, ješprenov golaž, segedin vsebujejo svinjsko meso
* Bograč – poleg telečjega, tudi svinjsko meso
* Čufte, polnjene paprike – mešano mleto meso
* Mesno zelenjavni namaz – vsebuje pariško salamo
* Milanska omaka, zeljni narastek z vlivanci – šunka
* Bolonjska / mesna omaka, lazanja, musaka, mesna štruca, popečeno zelje po prekmursko – goveje mleto meso
* Ričota – piščančje meso, če ne piše drugače

LOKALNI DOBAVITELJI
Veliko pozornosti namenimo nabavi kvalitetnih živil. Z izpeljavo ponovnega postopka JN za prehrano za obdobje od 2022 do 2023 smo povabili / pridobili  k sodelovanju 14 lokalnih dobaviteljev. Dobavljali nam bodo domače kislo zelje, kislo repo, zelje glave, čebulo, česen, sezonsko solato, krompir, korenje, bučke, buče, papriko, paradižnik, šparglje, med, jabolka, hruške, jagode, slive, češnje, nektarine, breskve, marelice, kaki in kivi, jabolčne krhlje, bio jabolčni sok in bio jabolčni kis, domače marmelade, repično olje, jajca in postrvi. Pridobili smo tudi lokalnega dobavitelja za BIO mlevske izdelke (bio ješprenj, bio ajdova kaša, bio prosena kaša, bio ajdova in koruzna moka, bio ovseni kosmiči, bio pirin riž, bio pirin, koruzni in pšenični zdrob). Sodelujemo tudi z lokalnimi kmetijami, od katerih  kupujemo domače mleko, skuto, sadno skuto, navadne in sadne jogurte, maslo, kislo in sladko smetano, mladi sir in polnomastni sir.
(Več o načrtovanju prehrane si preberite v zavihku prehrana, načrtovanje prehrane).

 

 

 

 

 

SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOST

Na podlagi Uredbe 1169/2011/EU vas obveščamo, da v Vrtcu Tržič v centralni kuhinji pripravljamo hrano za zdravo populacijo. Hkrati na podlagi zdravniških potrdil pripravljamo hrano tudi za dietne obroke.

Naša prehrana vsebuje zakonsko regulirane alergene.

 

ALERGEN ŽIVILO, JED,  KI VSEBUJE ALERGENE
Žita, ki vsebujejo gluten kruh, pekovsko pecivo, biskviti, keksi, omake, juhe, cmoki, panirano meso in ribe
Jajca in proizvodi iz njih namazi, testenine, zakuhe, prežganka, panirano meso in ribe, štruklji, cmoki, keksi
Ribe in proizvodi iz njih namazi, worchester omaka
Zrnje soje in proizvodi iz njega kruh, pekovsko pecivo, cmoki, keksi
Mleko in mlečni proizvodi mleko, jogurti, skute, siri, smetana, sirni namazi, pudingi, cmoki, štruklji, biskviti, omake, keksi, maslo, margarina
Oreški štruklji, biskviti, keksi
Listna zelena in proizvodi iz nje ješprenj, enolončnice, juhe, pasulj, omake
Gorčično seme in proizvodi iz njega goveje, junčje meso v omaki, stroganov, namazi
Sezamovo seme in proizvodi iz njega kruh, pekovsko pecivo
Žveplov dioksid in sulfiti suho sadje
Volčji bob in proizvodi iz njega kruh, pekovsko pecivo
KAJ POLNI NAŠE ŽELODČKE?
Dostopnost